Bulgaria on Air: Нова директива за авторското право – цензура или нужен контрол?

В превадаването „Денят ON AIR“, излъчено на 9 август 2018 г. в ефира на телевизия Bulgaria on Air, Велизар Соколов и Константин Марков коментираха кой притежава интелектуалната собственост и кой може да я споделя. Какво се променя с новата европейска директива за авторското право?

"Член 13 от директивата касае платформите за споделяне на информация. Досега те не се считаха за преки ползватели на авторските произведения. Този, който трябва да плаща, е този, който реализира приход от авторския продукт. Член 13 не е насочен към крайния потребител. Той е към платформите, които печелят от реклами показвайки авторско произведение", поясни юристът и експерт по интелектуална собственост Велизар Соколов.

В студиото на "Денят ON AIR" той отбеляза, че Член 13 се опитва да превърне интернет пазара в истински пазар.

"Интелектуалната собственост трябва да бъде в ръцете на създателите ѝ. Но държавата трябва да заеме много по-активна роля в регулацията на този процес", категоричен бе Соколов.

Цялото предаване можете да гледате в сайта на телевизия Bulgaria on Air: http://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2018-08-09/nova-direktiva-za-avtorskoto-pravo-tsenzura-ili-nuzhen-kontrol