Водещи специалисти представиха най-актуалните заплахи и решения за справяне с „кибертероризма”

ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е КОМПАНИЯТА ВИ ДА БЪДЕ ХАКНАТА

Водещи специалисти обединиха усилия и представиха най-актуалните заплахи и решения за справяне с „кибертероризма”

Киберсигурността беше основен акцент във форума ”Be aware”, който се състоя днес в „София Тех Парк“. По време на събитието бяха симулирани хакерски атаки в реално време. Проникване на хакер във Вашата система и изтегляне на базата данни с искане за откуп, за да възстанови информацията; атака от фалшив сайт, който Ви заблуждава, че получавате имейл от екипа по поддръжка на най-голямата социална мрежа – това бяха само част от примерите, дадени в реално време пред участниците в конференцията.

„Кибератаките са световна епидемия и е въпрос на време всяка компания да стане жертва“, алармира Красимир Коцев, директор „Информационна сигурност“ в TAD GROUP.

Навлизането на все повече технологии и прилагането им в нашето ежедневие със сигурност превръща в приоритет темата за киберсигурността. Хакерските атаки се превърнаха в една от водещите новини в медиите през последните години. Ставаме свидетели на все по-чести и по-мащабни хакерски атаки към големи международни компании, държавни институции, както и обикновени хора, възлизащи на милиони загуби. Киберзаплахите се увеличават с веки изминал ден, а начините за защита и реакция стават все по-сложни.

„Трябва да примем, че въпросът е не дали, а кога ще дойде пробивът в сигурността и предварително да се подготвим за него. Освен финансови загуби компаниите, които са били обект на атаки, търпят и огромни репутационни щети”, сподели Диана Дамянова, PR експерт. „Репутацията е огромна ценност за всяка компания и пробив в нея не може да бъде овладян понякога с години. За разлика от финансовите параметри репутацията е емоционалната връзка на обществото, публиката и клиентите с компанията”.

Проучване, направено сред 250 респонденти (IT и бизнес лидери) през миналата година, показа че  44% от запитаните организации нямат разработен и внедрен план за действия в случай на кибератака.

Данните са „новото злато“ и представляват най-голямата ценност в ерата на високите технологии. Като такъв актив те са обект на законова защита. Почти целият информационен масив на компаниите се класифицира като лични данни. Администратори на лични данни са всички търговски дружества и държавни и общински администрации. GDPR е регламент на ЕС, който регламентира законовата рамка по отношение на личните данни.

Домакин на събитието беше „София Тех Парк“. Изборът на тази локация съвсем не е случаен. Информационните технологии и киберсигурността са една от фокусните области на научно-технологичния парк. Сериозните инвестиции, които „София Тех Парк“ е реализирал в изграждането на специализирана лабораторна инфраструктура за киберсигурност, превръщат дружеството в наш естествен партньор.

Експертната си оценка представиха TAD GROUP, адвокатско дружество „Пенков, Марков & партньори”, GrECo JLT и DD Агенция за проучване и връзки с обществеността. Специалистите обединиха усилия и знания в настоящия форум, като представиха най-актуалните заплахи и работещи решения за справяне с “кибертероризма”. Целта на форума беше да насочи вниманието на бизнеса и държавните институции към проблема, за да се намерят всички възможни начини за по-качествена защита на техните клиенти. 

Организаторите:

GrECo JLT е водещ международен и специализиран застрахователен брокер в Европа, като оперира активно в ЦИЕ от създаването си през 1925 г. В момента предлага специализирани решения за киберрискове в допълнение на богатото си портфолио от застрахователни програми за компании в банковия, телекомуникационен, IT и други сектори.

Адвокатско дружество „Пенков, Марков & партньори” е сред лидерите на пазара на правни услуги от създаването си през 1990 г. и ексклузивен член за България на LEX MUNDI ̶ водещата световна организация на независими юридически фирми. В богатата история на ПМ&П е вкоренена дългогодишна фирмена култура и традиции, изцяло посветени на неговите клиенти и предоставянето на най-високо качество правни услуги, свързани с процесуалното представителство, инвестициите и стопанската дейност на клиентите.

Още от самото си създаване TAD GROUP се фокусира единствено върху киберсигурността, което заедно с високия престиж и професионалната коректност на

компанията ѝ позволи да се превърне в притегателен център за мащабен екип от специалисти, теоретично и практически подготвени до съвършенство да поддържат киберсигурността на своите клиенти. Чрез постигането на изключително ниво на доверие и клиентска удовлетвореност TAD GROUP стана лидер в България в проектирането и изпълнението на решения за киберсигурност.

Д енд Д Агенция за проучване и връзки с обществеността е първата регистрирана в България агенция за проучване и връзки с обществеността, създадена през 1993 г. Компанията прилага успешно различни аспекти на връзките с обществеността: работа с медии, партньорства с неправителствени и правителствени организации, репутационен мениджмънт, кризисен PR, организиране на събития, изпълнение на политически, корпоративни и финансови PR стратегии.

„София Тех Парк“ АД е дружество – 100 % собственост на българската държава. Основната задача на дружеството е осъществяването на проекти, чиято непосредствена цел е да благоприятстват за развитието на изследователския, иновационния и технологичния капацитет на Република България. За тази цел „София Тех Парк“ АД ще си партнира с частни и публични клиенти, за да оформи и управлява уникална иновационна среда, да създаде и реализира образователни програми, като същевременно предоставя поддържащи услуги по отношение на комерсиализацията на нови технологии, продукти и услуги.